Kerstbrief 2020

Dordrecht,  december 2020

Lectori Salutem,

Een kerstbrief schrijven na het afgelopen bizarre jaar dat gedomineerd werd door een Latijnse term – corona – biedt bijzonder veel inspiratie. Zo was men in het oude Rome al bijzonder fan van de corona, een bijzonder militair of religieus eerbewijs voor beschermheiligen of helden. Wonderlijk is dat deze “kroningen” hun intrede deden in de tijd van de republiek – ver na het tijdperk van de koningen voor wie dergelijke rituelen al gemeengoed waren. Een historisch wijze les dat respect voor Koninklijke rituelen menig tand des tijds kan doorstaan.

Het meest voorname en zeldzame eerbetoon was de corona obsidionalis. Deze corona was gevlochten van gras en uitsluitend voorbehouden aan officiers door wiens acties een heel legioen gered werd. Mijn persoonlijke favoriet is de corona navalis, voorbehouden aan hen personen die als eerste een vijandelijk schip veroverden of over een vijandelijk boord sprong. Bekender is de corona civica, gevlochten uit eikenloof. Hiervoor hoefde men slechts een enkel persoon van de dood te redden.

De onbaatzuchtigheid van deze actie was wel een belangrijke voorwaarde. Zoals Plinius de Oude al schreef over Scipio Africanus: “Hoe bestemd voor de eeuwigheid is deze nationale held wiens daden onderscheiden zijn met eer, maar die niet toestond dat op de redding van een burger een prijs zou staan […] door luidkeels te verkondigen dat het verkeerd is om het leven van een mens te redden ter wille van winst!”

Direct komen bij mij de zorgverleners aan bed in gedachten, die onbaatzuchtig in beide golven hun zware werk doen voor alle corona patiënten. Maar in deze tijd van lockdown kan iedereen een mens redden, door zich simpelweg aan de regels te houden. Laten we dan ook met z’n allen corona begraven onder een kroon van eikenloof!

Ook het Johan de Witt-gymnasium heeft een roerig jaar achter de rug. Dankzij een razendsnelle overschakeling naar internet-onderwijs konden de lessen doorgaan, maar iedereen heeft de gezelligheid van onze Alma mater gemist. Grote veranderingen waren er ook op het personele vlak: rector Hans Dekker en conrector Pieter van der Linden zijn van hun welverdiende pensioen gaan genieten, net als JdW- coryfeeën Rik Bartels (biologie) en Léon van Beek (Duits). Met de nieuwe directieleden Marco Oehlenschläger (rector) en Rinke Koppert (conrector) zien we het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet.

Dankzij uw bijdrage is het mogelijk de kosten voor deelname aan de reünie laag te houden. Ook in 2021 zorgen wij graag voor uw donaties (traditioneel is onze suggestie €5,-) op onze rekening.

ABN AMRO: NL81ABNA0508302285 BIC ABNANL2A

Een modernere optie is tegenwoordig ook mogelijk. Met onze huisbankier zijn wij gestart met Zakelijk Tikkies voor meer betaalgemak. Dus als u uw bijdrage liever aftikt, stuur dan uw telefoonnummer naar contact@jdw-reunisten.nl. Als u al donateur bent, kunt u begin 2021 een Tikkie verwachten.

Uiteraard wensen wij u zalige kerstdagen en een gezond en voorspoedig hoopvol 2021 toe!

Namens alle leden van het stichtingsbestuur,


Χαίρε και ὑγίαινε


Govert Veldhuijzen