Kerstbrief 2017

Dordrecht,  december 2017

Lectori Salutem

In de korte dagen van december breekt voor velen het moment van terugblikken aan. Hoe was het afgelopen jaar met familie, op het werk, met de studie? De echte liefhebber van nostalgie kijkt wellicht verder terug, hoe zou het zijn met voormalige collega’s, die vriend of vriendin die u al een tijdje niet gesproken hebt, of uw oude klasgenoten? Ook is het een goed moment om vooruit te kijken naar het komend jaar; misschien studeert u af, kiest u een nieuwe baan of gaat u met welverdiend pensioen.

Voor de meesten onder u is de toekomst ooit op het Johan de Witt Gymnasium begonnen. Waar u vrienden en vriendinnen maakte, waar u op SB’s en repetities geploeterd heeft, waar u de basis heeft gelegd voor de studie die volgde en alles daarna. Anderen van u hebben juist als docent of medewerker bijgedragen aan de bloei van deze leerlingen. Onze school die generatie na generatie heeft laten kennis maken met de oude Grieken en Romeinen. Maar voor zovelen ook de lessen fonetica van Menti Frima, de kroketten van Sebus en het iconische “Marcus et Cornelia in horto ambulant”!

Deze school is anno 2017 springlevend, gevestigd op één locatie aan het vertrouwde Oranjepark. Voor de ouderen onder u is wel een definitief einde gekomen aan een fysiek aandenken; de vleugel aan de Baden Powelllaan wordt in deze donkere dagen voor de Kerst gesloopt. Als u nog langs Dordrecht komt tijdens de feestdagen, rijd er gerust eens langs.

Ook is er weer nieuws vanuit de school. Allereerst de bekende hyperbool: “Nog nooit hebben er zo veel leerlingen op de school gezeten”, inmiddels meer dan 860! De helft uit Dordrecht, de andere helft uit de omliggende gemeenten. Verder werken er nu zo’n 80 medewerkers op het Oranjepark. Met dergelijke aantallen wordt het een behoorlijke klus om het predicaat “kleinschalig” waar te maken. Denk maar eens aan de “Romereis”. Met 150 leerlingen in klas 5 is het een onmogelijke klus geworden om met z’n allen op reis te gaan en is de klassieke reis gesplitst in een reis naar Italië en een naar Griekenland.

Op het personele vlak zijn er ook de nodige ontwikkelingen. Zo zal Keet Bos per 1 februari 2018 de school verlaten om als coach in de begeleiding van jongeren aan de slag te gaan. Na 28 jaar betrokkenheid bij onze school een hele stap en een aderlating voor de school. Deze zomer is claviger Roel Helweg met pensioen gegaan. Af en toe komt hij nog even langs om te onthechten. Verder is het vanwege gezondheidsproblemen definitief zeker dat Kees van Wijngaarden tot aan zijn pensionering eind 2018 niet meer op school terug zal keren. Het kost hem, en zijn collega’s, veel moeite dat zo heeft moeten lopen.

De herinnering aan onze school bestaat ook uit herinneringen aan de reünies die sinds de jaren ’80 worden georganiseerd door de Stichting Reünisten Johan de Witt Gymnasium. En mocht uw herinnering aan de laatste reünie reeds wat vervaagd zijn; dat klopt, die vond al weer 4 jaar geleden plaats. Kortom, komend jaar bij het 765-jarig bestaan van het gymnasium is het weer hoog tijd voor een nieuwe reünie!

Zoals vorig jaar in onze brief stond, is in 2017 een sterk verjongd bestuur aangetreden. Afgelopen november is er begonnen aan de organisatie van de komende reünie, die op zaterdag 10 november 2018 zal plaatsvinden. Meer informatie volgt via de gebruikelijke kanalen, maar meld u zich op social media voor tussentijdse updates! Deze zijn te vinden via onze tevens geheel vernieuwde website http://www.jdw-reunisten.nl.

Dankzij de bijdragen van velen van u is het mogelijk de kosten voor deelname aan de reünie laag te houden. Ook in 2018 zorgen wij graag voor uw donaties (traditioneel is onze suggestie €5,-) op een van onze rekeningen:

ING Bank: NL53INGB0005940316 BIC INGBNL2A
ABN AMRO: NL81ABNA0508302285 BIC ABNANL2A

Uiteraard wensen wij u een gezond en voorspoedig nieuw jaar toe!

Namens alle leden van het stichtingsbestuur,

Χαίρε και ὑγίαινε

Govert Veldhuijzen